Et fællesskab omkring litteraturen fra øverste hylde

Samlerens Bogklub er din indgang til en verden, der dyrker cremen af bogudgivelser og banebrydende læseoplevelser.


For os der sluger både stor og smal litteratur

Nogle åbner en bog af og til, når de skal koble af med en god læseoplevelse. Mens vi er andre, der bare lever og ånder for litteraturen. Om vi sidder i bussen eller har 15 minutter, mens maden bliver færdig, så dykker vi ned i bøgernes verden, så snart vi kan. Vi læser for at blive klogere på os selv og samfundet omkring os. Og for at tanke op på den åndelige konto. Blive skubbet til og revet rundt. Som kun de skarpeste og mest originale bøger formår. 

Sådan har vi det også i Samlerens Bogklub. Her samler vi de absolut bedste udgivelser herhjemme og i udlandet. Så vi kan anbefale de mest berigende og udfordrende læseoplevelser til dig og de andre i fællesskabet, der brænder for god litteratur. Det kan være en banebrydende klassiker, et skævt, nyudgivet pletskud eller et overset forfatterskab. Altid med den litterære barre sat så højt, som du forventer, når bogen er udvalgt af Gyldendals Bogklubber. 

Velkommen i klubben.

- Karen Dyssel, redaktør i Samlerens Bogklub
Shuggie Bain
MÅNEDENS BOG

Shuggie Bain

Man kan mærke trækken fra de utætte vinduer, lugte gassen og føle kulstøvet i halsen i Douglas Stuarts debut-roman, for dette er Storbritannien i 1980’erne under Margaret Thatcher med strejker og inflation og en arbejdsløshed på 27 procent, fordi "jernladyen" tager penge fra offentlige investeringer og lukker de store industrier under parolen "lad falde hvad ikke kan stå". Nok bor folk ikke ligefrem på gaden, men børnene går sultne i seng, fordi ugelønningerne bliver brugt på sprut, og allerede som teenagere bliver de hullede tænder trukket ud og erstattet med gebisser. "Først med denne roman forstår jeg, hvad Thatchers politik gjorde ved Storbritannien," sagde Englandsekspert og korrespondent Lone Theils i Skønlitteratur på P1 i foråret, da romanen udkom.

Især mændene bliver ramt hårdt på deres identitet som forsørgere, og for lille Shuggie bliver det en kamp at navigere i en verden, hvor de maskuline værdier konstant prøver at manifestere sig selv med rå fysikalitet. Shuggie falder på næsten alle parametre udenfor. Han er sart, feminin, forfængelig. Queer som man i dag ville kalde det.

Som bekendt skal man altid være påpasselig med at sammenblande roman-jeg og forfatter-jeg, men isoleret set er Douglas Stuarts egen biografi meget tæt på romanens virkelighed. Stuart voksede selv op i en fattig Glasgow-forstad, som den yngste af tre søskende med en enlig mor, som døde af alkoholmisbrug, da han var 16 år gammel. Og han sprang tidligt ud som homoseksuel, tog en uddannelse i modedesign og bor nu i New York med sin mand, Michael Cary. Faktisk ville Stuart have studeret engelsk på universitet, men han blev frarådet at gøre det, fordi "det er ikke noget, drenge med din baggrund normalt gør." Så han begyndte i stedet en karriere i modebranchen, og i hemmelighed skrev han i 12 år på SHUGGIE BAIN sent om aftenen og tidligt om morgenen på vej til og fra arbejde i New Yorks subway.

1.600 sider fyldte det første udkast. Og 40 navne stod på listen over de forlag, som ikke ville udgive den. Som nævnt skal en roman kunne stå alene, men Stuarts biografi understøtter alligevel den troværdighed, der lyser ud af siderne i SHUGGY BAIN. Måden gasmåleren lirkes op på for at få sammenskrabet lidt småmønter til en sixpack dåseøl. Fedtklumperne i dåseskinken, der spises på det næringsfattige, hvide sandwichbrød. Taxachaufføren, der sniger en hånd ned i bukserne på den 10-årig Shuggie, som kører gennem Glasgows nat for at finde sin mor.

Interessen i især Storbritannien handler nemlig også om de foruroligende paralleller til i dag, hvor eksempelvis branden i London-højhuset Grenfell Tower i 2017, hvor 71 mennesker blev dræbt, regeringens modvilje mod at tilbyde skolemad og deres håndtering af covid-epidemien, bringer minder tilbage til Thatcher-tidens sociale ulighed.

Juryformand Margaret Busby motiverede tildelingen af Booker-prisen med, at SHUGGIE BAIN er en "så utrolig følelsesladet, nuanceret bog, som det er svært at glemme", og pegede på, at den har potentiale til at blive en klassiker. Så måske er denne debut begyndelsen til noget stort. Douglas Stuart er allerede færdig med sin anden roman, og ’Loch Awe’, som den hedder, er en kærlighedshistorie om en protestantisk fyr og en katolsk fyr, der forelsker sig i hinanden, og udkommer næste år i april.

Eller som Douglas Stuart sagde i sin takketale, da han i november 2020 – som den kun anden skotte i de seneste 50 år - modtog Bookerprisen under overværelse af blandt andre Barack Obama, Kazuo Ishiguru og Margaret Atwood. "Jeg vil gerne takke min mor. Hun er på hver side i denne bog."

Udvalgt af redaktøren i Samlerens Bogklub som månedens bog i august 2021.
Månedens bog pris229,95 kr.

Vi har tidligere læst

Anne Kirstine Dam Christensen
Derfor læser jeg

Anne Kirstine Dam Christensen

30-07-2021

Måske husker du hende her fra bogklub-magasinet, hvor hun var redaktionschef i mange år. I dag står Anne Kirstine i spidsen for alt det inspirerende indhold i den nye lydbogstjeneste Chapter. Her fortæller hun om sin passion for bøger og om nogle af de læse- og lytteoplevelser, der har sat sig i hende for altid.

Vibeke Windeløv
Derfor læser jeg

Vibeke Windeløv

09-07-2021

Hun var i mange år synonym med Zentropa som Lars von Triers faste producer, og fra 2015 til 2017 var hun med-direktør for Betty Nansen Teatret. I Gyldendals Bogklubber er hun fast gæst i streamingprogrammet Månedens Bog, og her fortæller hun om sine yndlingsbøger. 

Flemming Møldrup
Derfor læser jeg

Flemming Møldrup

07-06-2021

Han er især landskendt som den ene af de to livsstilseksperter i tv-programmet ’Kender du typen’ og har også været vært på ’Vild med bøger’ på DR2. Nu er han aktuel med skilsmissebogen SLUG KAMELEN – DER KOMMER FLERE. Som læser sætter han pris på at lære noget nyt og nørdet  – om fx brænde eller bier.

Viser 3 ud af 19

Se alle dine medlemsfordele

Udsøgt udvalg, små priser, smart service og unik adgang