Morten Hesseldahl

Gyldendals administrerende direktør Morten Hesseldahl er selv forfatter til en lang række krimier og en god stak tegneserier. Og så er han naturligvis en lidenskabelig læser. Her fortæller han om nogle af sine markante læseoplevelser.  

Det særlige ved at læse skønlitteratur er at kunne møde nogle mennesker, man ikke anede, man ville møde og at se nogle sider af sig selv, man ikke anede, at man havde. Det gælder også de mere dunkle sider, som måske især spændingslitteraturen er god til at skrive frem. Ikke altid lige behageligt!

Den første læseoplevelse, der væltede mig helt omkuld, var formentlig en af Ole Lund Kirkegaards bøger. Han viste, at selv et ret kedsommeligt forstadskvarter kunne være eventyrligt. Man skal for eksempel bare have en magisk blyant, så … 

Den seneste bog, jeg har læst, som gjorde stort indtryk på mig, er Nikoline Werdelins menneskekloge roman HVORDAN MAN REDDER EN LEMMING. Werdelin er en mester i at skabe karakterer med dybde. Det vidste vi jo godt fra hendes tegneserier og teaterstykker, men her ser vi det så som romanforfatter. Tilsat en virkelig fin melankoli. 

En forfatter, jeg bliver ved med at vende tilbage til, er Raymond Chandler. Det kunne være KVINDEN I SØEN, men det kunne for så vidt være hvilken som helst af hans titler. Det er replikkunst på historisk højt niveau og barsk humor til en regnvejrsdag. Og så i den helt anden ende – Anders Bodelsen, fordi han altid har forstået at lade sproget formidle historien og ikke ladet det løbe af med sig.

Jeg elsker en god krimi, fordi jeg værdsætter de bedste forfatteres fornemmelse for fremdrift, gode karakterer og elegante plotafvikling. To af mine yndlingskrimiforfattere er John Le Carré og James Lee Burke. 

En af de mest rørende læseoplevelser jeg har haft, er Cormac McCarthys horribelt kuldslåede, men også særdeles gribende dommedagsfortælling VEJEN. Og en bog, der har fået mig til at stortude, er Hector Malots klassiker FRÆNDELØS om hittebarnet Remis i 1800-tallets Frankrig. Det er stærk kost for alle aldre.

Den næste bog, jeg glæder mig til at kaste mig over, er Anne Lise Marstrand-Jørgensens mobbedreng af en historisk roman, MARGRETE 1. Jeg er vild med ambitionsniveauet, og jeg er vild med en figur som den lille Margrete, der blev så helt enorm stor.

Morten Hesseldahl anbefaler: