Mathilde Friese, SoMe-redaktør

Lige nu læser jeg…

CHELSEA GIRL af Eileen Myles. Og det er bestemt ikke fordi den er kedelig, at jeg lige faldt lidt i søvn under den. Det skyldtes en lidt for festlig madklub dagen før. 

Det bedste ved bogen er… 
Den er vild og fragmentarisk og så, så personlig. Det er som jeg sidder med forfatteren og drikker øl og fortæller røverhistorier. Det er sproget der gør det, tonen, alle de fiffige måder hen beskriver mennesker på. Det gør, at jeg synes jeg kender hen, på en måde som jeg kender mine bedste venner.

Udover bøger, læser jeg… 
Artikler. Hele tiden. Jeg læser så mange i løbet af en dag, jeg kværner dem. Alt fra politiske analyser, til videnskabelige, til gossip, til anmeldelser. Jeg vil vide det hele og læse det

Jeg læser altid flere bøger på samme tid

 

Mathilde

Jeg læser altid flere bøger på samme tid. Oftest er jeg i gang med en digtsamling, en fagbog og en skønlitterær bog samtidig. Så skifter jeg ind og ud af ord og sider og stemninger. 

Jeg bor i et lille blåt træhus, og hvis man skulle lave et diagram over, hvad huset består af, tror jeg næsten, det ville være 50% bøger. Jeg har bogstabler over det hele. De ligger der og smiler til mig alle de bøger. Jeg nænner ikke at pakke dem væk, og min bogreol er for længst fyldt. Så nu ligger de i fine stabler i vindueskarme, på toppen af skabene, ved siden af sofaen.

For mig er det et privilegium at arbejde med bøger 

At læse er at rejse – for at sige det helt klichéfyldt. Men det er det jo. Jeg bliver taget væk til andre lande, kommer ind i andre menneskers hoved, oplever ting, jeg aldrig selv ville opleve. Jeg bliver klogere og mere empatisk, og hvis alle mennesker læste minimum en bog om måneden, ville verden være et bedre sted (og hvis alle havde en have. Læs en bog om måneden, få jord under neglene og omgiv dig med grøn natur. Så bliver alt godt). 

Derfor er det også et privilegium at arbejde med bøger. Bøgernes verden har altid været min verden, så selvfølgelig var det også dét, jeg skulle arbejde med. Det er noget af det, der er finest ved Gyldendals Bogklubber; jeg kan mærke, hvor mange af medlemmerne, der deler kærligheden til ordene og historierne, og det er et vidunderligt fællesskab!