Karen

Karen Dyssel, redaktør, Samlerens Bogklub

Lige nu læser jeg…

Sapfos JEG ER GRØNNERE END GRÆS. Sapfo er lige pludselig alle steder. Det er selvfølgelig fordi, hendes poesi taler ind i vores tid, hvis man fokuserer på køn, seksualitet og magt. Men når man læser fragmenterne, finder man evigheden. Sapfos poesi er så meget større end vor tids dagsorden. Hendes ord ankommer med et vingesus, man kan forsvinde i. 

Det bedste ved bogen er…
at man kan læse en enkelt side, en sætning, et fragment og blive løftet og opløftet. Det er perfekt i disse tider, hvor hjemmearbejde og hjemmeskole nemt æder al tid. Og hvor en tur i tog med mundbind og en god bog er hverdagsluksus.

Hvilken bog er den, du altid vil anbefale… Jeg vender altid tilbage til Joan Didions BLÅ TIMER og ET ÅR MED MAGISK TÆNKNING. Jeg tror på, at livet bliver rigere, hvis man husker på døden. Og Joan Didions to sorgbøger er en smuk påmindelse om, at hvis man tør elske, står man til at miste. Det er livsbekræftende, og bøgerne er generøse, fordi de åbner op til det rum, vi alle må betræde før eller siden. De sørgendes værelse.

Får du læst det, du vil?

Karen Dyssel

 

Får du læst det, du vil? Jeg gør ikke. Men jeg elsker at stå op hver dag med målet om at få læst mere, læst vildere, bredere og snævrere. For der er så meget god litteratur, heldigvis, men det kan være overvældende. Og det er netop det, Samlerens Bogklub handler om. Det er netop det, vi gør. Hver dag læser vi bøger og artikler, følger med i tidsskrifter og blogs.

Vi vil præsentere de vigtigste kvalitetsudgivelser, du allerede ved, du må eje, og også de pirrende overraskelser du endnu ikke anede fandtes. Det kan være de brændende aktuelle som Jon Fosses SEPTOLOGIEN, de henrivende uaktuelle som GILGAMESH, de genopdagede som Sharhnush Parsipurs KVINDER UDEN MÆND, de litterære, de filosofiske, de behændigt banale og de mest udfordrende. Mit mål er at give dig dine bedste læseoplevelser og derfor vil det også nogle gange have været noget, du helst ville være foruden. For litteraturen er ikke en tjekliste.

Jeg læser samtidslitteratur og tudsegamle værker. For spændvidden af ord kan hjælpe os med at være mennesker. Og jeg spørger både 1300-tals yndlinge fra DEKAMERON og Hanne Højgaard Viemose til råds.

For mig er litteraturen ej blot til lyst og ekstrem lystfuld 

Derhjemme har jeg en hylde fuld af helte. Kloge kvinder, jeg tyer til, når livet er svært, vidunderligt eller uoverskueligt. Ledende stjerner, der har levet både længere og langt mere eftertænksomt end jeg. Jeg slår op i Susan Sontags ungdomsskrifter – REBORN: JOURNALS AND NOTEBOOKS 1947-1963 – når jeg prøver at forstå, hvorfor jeg er blevet, den jer er. 

Virginia Woolf giver mig lektioner i livet. EN FORFATTERS DAGBOG er selvhjælpslitteratur skrevet uden hjælpen for øje. Den amerikanske forfatter og essayist Joan Didion lærer mig med BLÅ TIMER og ET ÅR MED MAGISK TÆNKNING hvordan det er at miste. Som mor og som ægtefælle. Patti Smith giver mig på ny opmærksomhedens evne til at sanse, til at se, til at læse og til at leve.

For mig er litteraturen ej blot til lyst og ekstrem lystfuld. Og selvom vores tid er blevet en kommerciel kampplads, er der stadig plads til at læse af livsens lyst.